SELASIH



Nama saintifik : Ocimum Basilicum Linn

Nama lain : Sweet Basil, French Basil(Inggeris), Barbar,Tulsi (Hindi), Raihan (Arabic),Bai horapa (Thai)

Nama tempatan : Selasih

Famili : Lamiaceae

PENGENALAN


Selasih merupakan satu darpadai spesies tumbuhan yang secara umumnya di kenali sebagai basil. Selasih ini berasal dari tumbuha tropika dan separa tropika di benua Asia. Walaupun tumbuhan ini sudah lama wujud pada abad abadnya, ia masih menjadi herba yang relevan dan ditanam di  kebun kebun dapur. Dari segi penumbuhannya, ia menumbuh secara menegak dan purata ketinggiannya 30-90 cm. Keseluruhan bahagian tumbuhan boleh mengeluarkan bauan yang wangi dan beraroma.

KHASIAT DAN KEGUNAAN

Herba ini kaya dengan berbagai penawar dan khasiatnya. Di Malaysia, herba ini kadang kala digunakan dalam masakan dan dikatakan mempunyai khasiat perubatan. Antara penyakit yang boleh dirawat dengan cara memakan ataupun pucuh selasih secara mentah adalah masalah usus atau lebih biasa dipanggil gastrik. Herba ini juga sesuai untuk merawat penyakit kulit, sakit kepala, sakit telinga dan demam. Biji selasih juga mempunyai khasiatnya tersendiri. Ia digunakan dalam bahan campuran minuman yang berfungsi untuk menyejukkan badan.

Contoh produk yang menggunakan herba selasih :







Ulasan

Catat Ulasan