KADUK



Nama Biasa/Tempatan :
KADUK

Nama Saintifik : Piper sarmentosum

Famili : Piperaceae

Jenis & Ciri-ciri:

    1.Herba yang menjalar dan boleh mencapai sehingga 10M panjang.

    2.Mempunyai rasa yang sedikit pedas. 

    3.Daunnya ringkas, berselang dan berbentuk hati

    4.Bunganya kecil berwarna putih

    5.Buahnya kecil, hitam, kering & hujungnya agak bulat.

Asal :

    ●Kawasan Asia Tenggara, Timur Laut India, Selatan China,Kepulauan Andaman, India, Laos, Kemboja, Vietnam, Malaysia, Filipina & Indonesia.

Kandungan :

    ●Naringenin Antioksidan

Faedah/Kebaikan/Kegunaan :

    1.(Daun) Membantu penghadaman, melegakan demam & membuang kahak (ekspektoran)

    2.(Buah) Membantu dalam menghalang lendir dan bahan lain dalam saluran pernafasan. 

    3.(Akar) Melegakan sakit gigi, batuk, asma, radang selaput dada & dermatitis kulat pada kaki. 

Contoh herba kaduk yang dibuat makanan berkhasiat:


Ulasan

Catat Ulasan